WHAT IF…..

Een boeiende vraag, een vraag die ook ik mezelf vaak stel. Een vraag die je aan het denken zet, de voorloper is van een keuze maken, een vraag die kan leiden tot prachtige kansen, maar ook een vraag van onzekerheid en twijfel. What if, dit jaar dé quote van Dutch Design Week 2015.

Zelf noem ik de DDW altijd ‘Klein Milaan, maar dan Dutch’. En Dutch Design is hot in het buitenland! Het mooie van het concept van DDW is dat de hele stad ‘buzzing’ is, overal in en net buiten de stad gebeurt wat…er is reuring en leven. Dit jaar ging ik dan ook mét een overnachting, om het avond gevoel ook te ervaren en het hele spektakel meer op me in te kunnen laten werken.

Als elk jaar begon mijn tour bij het terrein van Piet Hein Eek. Wat een handel en wat heeft Piet dit heerlijk commercieel uitgebouwd. Ja, ik weet, er is altijd veel commentaar op een designer of kunstenaar die commercieel denkt, want sta je dan nog wel voor je gedachtegoed? Eigenlijk is het gewoonweg ‘not done’, zo heeft de maatschappij bepaald, om als creatieveling commercieel te denken. Het roept wel een interessant vraagstuk op en waar ik uiteraard zelf als designer ook tegen aan loop. Feit blijft dat je als ondernemer ook een toko draaiende te houden hebt, dus dat er elke maand kosten zijn die betaald moeten worden. Als je bedrijf groter groeit, zoals dat van Piet Hein Eek, met een waanzinnige gave fabriek met volgens mij wel 100 mensen, dan is je overhead enorm. Daarnaast is het de vraag of je jezelf verloochend als je voor de Gamma of Ikea gaat ontwerpen? Een heel goed argument zou kunnen zijn, is dat design niet altijd alleen bereikbaar hoeft te zijn voor de welgesteldere bovenlaag. Iedereen heeft recht om te mogen en te kunnen genieten van design of niet? Uiteraard wordt met een design voor een lagere segment concessies gedaan in onder andere materialen en afwerking. Maar het gedachtegoed achter het ontwerp blijft overeind of niet? Of is het pure commercie om massa te willen draaien. Want massa is geld, toch? Hmmm what if I……?

Het gebied Strijp S, de oude fabriekshallen van Philips, is volop in beweging. Best commercieel geworden, maar niets mis mee naar mijn idee, het leeft! De Veemhallen een verzameling van food & beverage, zoals ook de Markthal (Rotterdam) en de Hallen (Amsterdam), een concept wat zich sterk uitbreidt! Verder op deze locatie veel muziek, eettentjes en design door elkaar. Een mooie combinatie.

Na een heerlijke avond, met onder andere een lekker en gezellig diner in een nieuw restaurant genaamd Aan Tafel, waar je de passie van de onderneemster proefde begon de zaterdagochtend meer dan uitstekend. Zo leuk als je onverwachts op een plek komt die boordevol inspiratie zit. Niets vermoedend al slenterend ontwaken en binnenstappen in een wel overdacht Italiaanse ontbijttentje. Alles klopte! Prachtig subtiel design van het interieur en de meubels, heerlijke geurende koffie, inspirerende kunst en tafelboeken, een geïntegreerd klein boetiekje met stijlvolle sieraden, kleding en tassen, personeel met de looks die helemaal bij het concept past, en niet te vergeten heerlijk gezelschap! Mijn ochtend begon dan ook buitengewoon fijn.

Even langs de Kazerne, een geweldig pand, waar een stijlvol restaurant in is gevestigd. Minimalistisch, stoer, mooi! Wel een tikkeltje te donker naar mijn idee, want ik was blij dat ik buiten weer zonlicht zag-J In de Kazerne was ruimte voor exposities, en dat in combinatie met het restaurant vormt een mooi geheel. Het werk van bekendere ontwerpers was hier te zien. Vooral de muziek maakte de sfeer heerlijk indringend. Een beleving ervaren zit in zoveel dingen, namelijk in alle zintuigen. Fijn als alle zintuigen geprikkeld.

Een mooi contrast op het geheel is Sectie C. Ik hou van deze opzet, vooral om de locatie. Het kneuterige (in de goede zin van het woord) met barrels waarin heerlijke warme vuurtjes knapperen, werkplaatsen waar je het verse hout ruikt en het fijn rommelig is. Dit omdat er vol passie gewerkt wordt. Nice!

Een mooie afsluiting van de DDW, is een bezoekje aan de huiskamer van mijn vriendinnetje, de Watermolen Opwetten in Nuenen. Vlak bij Sectie C. Fijn thuiskomen in een gastvrije omgeving en bijkletsen over onze ervaringen van afgelopen dagen. Dutch Design dank voor de fijne kleine geluksmomentjes!