RESTAURANT BELUGA MAASTRICHT VERSUS MISTER PORTER W HOTEL AMSTERDAM

Blog Studio Mariska Jagt Interior Design

Twee bijzondere belevingen, maar toch twee totaal verschillende of toch niet? Daarom is het zo heerlijk om me binnen een maand in beide restaurants te mogen laten onderdompelen in hun werelden.

Het twee-sterren Beluga in Maastricht met chefkok Hans van Wolde is zoals een sterrenrestaurant bedoeld is. Je wordt gastronomisch in de watten gelegd met het ene na het andere culinaire orgasme. De bediening gedraagt zich als een prachtig geoliede machine met oog voor snelheid, finesse en gastvrijheid. Een natuurlijk gevolg is dan ook dat je als gast, de regie direct bij binnenkomst uit handen geeft. Je wordt geleid door een spel van uitstekend op elkaar afgestemde smaken en geuren waarbij het tempo wordt bepaald door de vriendelijke gastheren en -vrouwen van Beluga. Ondanks dat het buiten een regenachtige avond is, lijkt het binnen een compleet andere wereld. Hans van Wolde komt zelf uiteraard ook een praatje met je maken en mijn nieuwsgierigheid wordt bevredigd: ik mag even komen kijken in de keuken. Hans heeft geen geheimen. Prachtig om de gedrevenheid en de passie te zien en te voelen die in de keuken heerst. Ik denk stilletjes: ‘zo wil ik ook dat mijn team op elkaar afgestemd en op elkaar ingespeeld is’. Pas dan kun je grote hoogten bereiken. Want laten we eerlijk zijn: het hebben van twee sterren is een zeer grote hoogte; het is topsport! Je mag geen moment verslappen. Dag en nacht werken voor je passie, je hart. Het zit in Hans, dat zie je zo. Hans is Beluga, Beluga is Hans.

In het interieur is gebruik gemaakt van een minimalistische inrichting met koude kleuren als lichtblauw en zilver. Led verlichting in de kleuren roze, paars, groen en blauw en strakke moderne armaturen. De slogan van Beluga is: ‘Beluga loves you’ en het hart is overal in de uitingen en in het restaurant terug te vinden in de kleur roze. ‘Taste the purity’ is de ondertitel. Tafels met normale zit en lage lounge zit, gedekt met wit tafellinnen en een a- symmetrisch servies. In de keuken een familietafel waar het minder strak is. Hans en zijn vrouw hebben zelf het restaurant ingericht.

Mister Porter bevindt zich op de bovenste verdieping van het nieuwe W hotel in de Spuistraat in Amsterdam. Het is sinds oktober open en op dit moment al één van de hotspots van Amsterdam. Het restaurant is van zelfde eigenaar als The Duchess, Izakaya, The Butcher en valt onder The Entourage Group. Op de website staat: “A companion by day, a hunter by night. A gentleman, a merciless lover. A jetsetter and a local. Mr. Porter fearlessly explores the borders between dinner and sinner.” Dat belooft wat!

Je hoeft je geen zorgen te maken over een plekje voor je auto ook al is het hartje Amsterdam, want bij Mr. Porter hebben ze Vallet Parking, heerlijk. Direct al na binnenkomst kom je in een andere wereld. Een bijzondere beleving. Je wordt door vriendelijke gastvrouwen begeleid naar de lift naar de bovenste verdieping. Boven gekomen is het restaurant vol met mensen, heel veel mensen, Daarnaast is het best donker en de loungemuziek uit de boxen kun je niet missen. Er gebeurt veel en ondanks het duister is er veel te zien. Toch nog veel lichten, vele materialen, veel mensen, bijzondere mensen, de één in pak, de ander is een hoody met sneakers. We worden door de gastvrouw geleid naar het loungegedeelte bij de haard. De sfeer wordt direct intiem, omdat je genoodzaakt bent dicht tegen elkaar aan te zitten, anders versta je elkaar niet. Dat geldt ook voor het personeel. In de bar heb je onverwachts uitzicht op de hotelkamers. Zullen deze onschuldige hotelgasten weten dat je rechtstreeks bij hen naar binnen kunt kijken. Een jonge dame swingt in haar kamer op de muziek. Wie komt er binnen? Danst ze op dezelfde muziek als waar wij naar luisteren? Een beetje ongemakkelijk is het wel om hier een zakelijke diner te hebben.

Er zitten prachtige details in het interieur. De koperen industriële buizen lopen door de gehele zaak, de open keuken en ronde bar. Het kleurgebruik is donker en warm, zo ook het licht. Het personeel is ook fijn om naar te kijken. Lekker hip, jong, good looking en vriendelijk. Wat wil je als gast nog meer! Net als bij Beluga laat ik me graag verrassen door het menu van de chef. Heerlijk om niet te hoeven kiezen en het gewoon te laten gebeuren en ervaren. Zo is eigenlijk de hele belevenis ook in dit restaurant. Je kunt je als gast overgeven aan de gastheren en -vrouwen van Mr. Porter. Ondanks het ietwat chaotische, wordt ook hier de regie uit handen genomen. Geen idee wie de chef-kok is, en Mr. Porter heeft ook nog geen sterren. Maar het is evenzo genieten.

Wat is het verschil met Beluga en wat zijn de overeenkomsten? Beluga heeft een kouder interieur, en de geoliede machine van personeel is vriendelijk maar ietwat afstandelijk. Het interieur van Mr. Porter is warm, het personeel chaotisch, maar heel persoonlijk en toegankelijk. Van afstandelijkheid is geen sprake. De gerechten van Beluga zijn verfijnd, prachtig op elkaar afgestemd, ware kunststukjes op zich. De share-dining gerechtjes van Mr Porter gezellig door het delen, bijzonder in opmaak. Geen ingewikkelde kunstwerken, maar eerder puur te noemen. Beluga klassiek, Mr. Porter ultra hip, compleet gehyped door de media, waarbij het personeel nog hipper is dan jijzelf-J Bij Beluga ligt de nadruk op de eet- en drinkbeleving. Bij Mr. Porter ligt de nadruk op de totaalbeleving. De totaalbeleving van Mr. Porter brengt met zich mee dat ik het eerste half uur na binnenkomst moet wennen aan de enorme hoeveelheid prikkels. Je hoeft niets te zeggen, alleen zitten en genieten van de omgeving is al voldoende. Bij Beluga is het aantal prikkels een stuk minder. De prikkels zitten verborgen in het eten. En welk van de twee restaurants heeft nu mijn voorkeur? Eerlijk gezegd kan ik niet kiezen. Ik hou simpelweg van beide. En weet je waarom? Omdat je de passie, het vuur, de fun en de gedrevenheid voelt. Daarnaast vormen beide een ware beleving, waarbij je als gast volledig in de watten wordt gelegd. Je kunt je over geven aan de expertise van de gastheren en -dames. Je hoeft even je zelf niet te leiden, je proeft in de gerechten het ambacht en de liefde ervoor. Dit is hoe je met je gasten dient om te gaan: verleidt ze, verwen ze, zorg voor ze!

Dank Beluga en Mr. Porter voor onvergetelijke ervaringen!